Ken je dat gevoel? Dat je voor een keuze staat en blijft wikken en wegen? Bang om de verkeerde beslissing te nemen, blijf je hangen in twijfel. Ondertussen groeit de frustratie en twijfel, en in plaats van vooruit te gaan, blijf je stilstaan.
Maar wat als ik je vertel dat kiezen niet gaat om de perfecte beslissing, maar om in beweging komen?
Groeien begint bij het maken van keuzes. En ja, dat is soms spannend. Maar weet je wat erger is? Blijven steken in onzekerheid en de kansen missen die op je pad komen, omdat je stilstaat in besluiteloosheid. De waarheid is: geen keuze maken is ook een keuze—namelijk de keuze om stil te blijven staan. Maar als je durft te kiezen, durf je ook te groeien.
In deze blog geef ik je praktische tips om gemakkelijker en met meer vertrouwen beslissingen te nemen. Want durven kiezen is durven groeien.

Waarom kiezen zo moeilijk is
Veel mensen hebben moeite met beslissingen nemen omdat ze bang zijn de ‘verkeerde’ keuze te maken. Dit komt vaak door:
Perfectionisme: Je wilt de perfecte keuze maken, waardoor je eindeloos blijft wikken en wegen (want tja...die bestaat namelijk niet).
FOMO (Fear of Missing Out): Wat als de andere optie toch beter was? Of wanneer er meerdere leuke opties zijn en je eigenlijk alles wilt (kom ik even terug op de quote: 'Wat als niet alles kan....wat wil je dan?')
Angst voor spijt: De gedachte dat je later zou wensen dat je iets anders had gekozen, houdt je tegen.
Externe druk: Wat zullen anderen denken als je deze keuze maakt?
Herkenbaar? Gelukkig kun je jezelf trainen om makkelijker en met meer vertrouwen keuzes te maken.
Start bij het bepalen van jouw belangrijkste waarden
Een goede keuze sluit aan bij jouw waarden en wat jij écht belangrijk vindt. Wat geeft jou rust, voldoening, plezier?
Vraag jezelf af: Wat zijn de drie dingen die ik het meest waardeer in mijn leven? Bijvoorbeeld: vrijheid, groei en verbinding. Kies je tussen twee banen? Vraag jezelf af welke baan het beste past bij jouw kernwaarden.
1. Laat los dat er één perfecte keuze is
Veel mensen blijven hangen in besluiteloosheid, omdat ze bang zijn om de ‘verkeerde’ keuze te maken. Maar hier is de waarheid: Er is zelden maar één juiste keuze.
Elke beslissing brengt je ergens. Misschien brengt het je direct waar je wilt zijn, of misschien leer je onderweg waardevolle lessen die je uiteindelijk nog dichter bij je doel brengen.
Tip: In plaats van te denken: “Wat als ik de verkeerde keuze maak?”, vraag jezelf af: “Wat is de beste keuze die ik NU kan maken met de informatie die ik heb?”
2. Luister naar je gevoel én je verstand
'Volg je hart'.... tja dat advies krijg je dan... Soms weet je diep van binnen al wat de beste keuze is, maar raak je in de war door allerlei rationele argumenten, meningen van anderen of angst voor het onbekende. Naar mijn mening kan je beslissingen niet alleen maar vanuit je hart maken, niet altijd in ieder geval (of ik niet...). Het gaat om het vinden van de balans tussen intuïtie en logica. Als iets goed voelt, maar spannend is, is het waarschijnlijk een teken dat je groeit. Als iets alleen maar stress oplevert, is het misschien niet de juiste keuze.
✔ Je intuïtie helpt je voelen wat goed voor je is.
✔ Je verstand helpt je inschatten of iets praktisch haalbaar en realistisch is.
Oefening: Neem een beslissing waar je over twijfelt en stel jezelf deze vragen:
Hoe voelt het idee van deze keuze in mijn lichaam? Geeft het energie of spanning?
Als een vriend in mijn situatie zat, wat zou ik hem/haar aanraden?
Wat als ik over een jaar terugkijk op deze keuze, hoe zou ik me dan voelen?
3. Beperk het aantal opties
Een veelvoorkomende reden waarom we vastlopen bij het maken van een keuze, is dat we te veel opties hebben. Dit heet keuzeverlamming. Door te focussen op een beperkt aantal opties, maak je het makkelijker voor jezelf.
Tip: Beperk jezelf tot maximaal 3 opties.
Maak een lijst van alle mogelijke keuzes.
Kies de drie die het beste aansluiten bij jouw doelen en waarden.
Vergelijk deze drie en hak de knoop door.
Oefening: Dobbelsteen: Beperk je keuzes tot max 3 opties. Geef iedere optie de volgende nummers van een dobbelsteen (keuze 1 = nummer 1 en 4, keuze 2 = nummer 2 en 5, keuze 3 = nummer 3 en 6). Pak een dobbelsteen en bedenk dat je 1x mag gooien. Stel je voor dat wat je gooit je beslissing moet zijn. Gooi... en kijk wat de uitkomst met je doet (wat voel je bij deze beslissing? Ontstaat er rust of juist weerstand? En wat welke gedachten horen daar dan bij?)
4. Neem een kleine stap in plaats van te wachten op zekerheid
Veel mensen wachten met kiezen totdat ze 100% zeker zijn. Maar zekerheid komt meestal pas als je de eerste stap zet. Door kleine stappen te zetten, krijg je vanzelf meer vertrouwen in je keuze.
Oefening: Vraag jezelf af: “Wat is een kleine, veilige stap die ik NU kan zetten om te testen of dit de juiste keuze is?”
Bijvoorbeeld:
Twijfel je over een nieuwe baan? Doe een dag mee op proef.
Weet je niet of je een bepaalde studie wilt? Volg een gratis webinar of masterclass.
Denk je aan verhuizen? Bezoek de nieuwe stad een paar keer voordat je de knoop doorhakt.
5. Stop met overdenken en stel een deadline
Twijfelen kan eindeloos doorgaan als je jezelf geen limiet stelt. Daarom is het slim om een beslissingstermijn te bepalen. Wanneer de deadline verloopt, hak je de knoop door en ga je ervoor.
Tip: Zet een deadline voor je keuze. Bijvoorbeeld:
Kleine beslissingen (binnen 24 uur): Wat eten we vanavond? Ga ik sporten?
Middelgrote beslissingen (binnen een week): Ga ik deze cursus volgen? Koop ik deze fiets?
Grote beslissingen (binnen een maand): Neem ik ontslag? Verhuis ik naar een andere stad?
Soms kan de 5-seconde regel helderheid geven. Tel in jezelf af van 5 naar 1 en kies.
6. Vertrouw op je keuze en laat spijt los
Heb je eenmaal gekozen? Dan is er geen ruimte meer voor “Wat als…”-gedachten. Elke keuze is een kans om te leren. Zelfvertrouwen in je keuzes groeit niet door altijd ‘goed’ te kiezen, maar door erop te vertrouwen dat je met elke keuze verder komt. En bedenk op het gebied van spijt: de kans dat je spijt krijgt is vaak groter bij de dingen die je niet doet. Natuurlijk kan je ook spijt krijgen van dingen die je wel doet, maar die voelt toch anders. Dat is dan vaak ook een leermoment of groeimoment. Bij de dingen die je niet hebt gedaan, kan je ook niet leren of groeien.
Oefeningen:
Omdenken: In plaats van te denken “Had ik toch maar…”, zeg tegen jezelf: “Ik heb de beste keuze gemaakt met wat ik wist op dat moment.”
Conclusie: Kies en Groei
Beslissingen nemen hoeft niet eng te zijn. Het is juist de manier waarop je groeit, leert en vooruitkomt. Door te vertrouwen op jezelf en actie te ondernemen, maak je ruimte voor nieuwe kansen en mogelijkheden.
✔ Laat los dat er maar één perfecte keuze is.
✔ Vertrouw op een combinatie van gevoel en verstand.
✔ Beperk het aantal opties en stel een deadline.
✔ Neem een kleine stap in plaats van te wachten op zekerheid.
✔ Sta achter je keuze en laat spijt los.
Commentaires