top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

Wat is hypnotherapie? Ontdek de kracht van de Onbewuste Geest

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

'Hypnotherapie is een unieke en effectieve benadering van therapie die gebruikmaakt van hypnose om de onderbewuste geest te bereiken.'


Dat is een behoorlijke mondvol...en zegt je waarschijnlijk nog niet zoveel. In deze blog ga ik meer uitleggen over deze mooie techniek. Wat het precies is en hoe het werkt, wat je kunt verwachten, waarom ik hypnotherapie inzet en welke resultaten je kan behalen.



Wat is Hypnose?

In films of voorstellingen wordt hypnose vaak neergezet als een manier om iemand in een soort diepe slaap te krijgen, zodat je diegene vervolgens alles kunt laten doen wat je maar wilt (bijvoorbeeld: “Als ik nu in mijn vingers knip, dan ben je een kip”). Vaak wordt dit gedaan met een rustig zwaaiend zakhorloge. Dit is echter vooral voor de entertainment, want hypnotherapie is veel meer dan dat. Het is een krachtige techniek die kan helpen bij het verlichten van verschillende emotionele, mentale en fysieke problemen, en kan een waardevolle aanvulling zijn op je persoonlijke ontwikkeling en groei naar een vrijer en vitaler leven.


Hypnose is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van specifieke focus en concentratie, waardoor de (onbewuste) geest ontvankelijker is voor suggesties en interactie. Dit wordt ook wel trance genoemd. Dit kan voor sommige mensen wat eng klinken, maar je kunt het vergelijken met de staat waarin je verkeert tijdens een geleide meditatie. Je luistert dan naar een fragment (een stem, soms begeleid met ontspannende muziek), waarbij de rest van de wereld even wegvalt. Je aandacht is volledig naar binnen, naar jezelf, gericht. Tijdens de hypnotherapie ben ik de stem die je volgt. Je bent niet volledig in slaap; je kunt mij gewoon horen en ik kan je ook vragen stellen. Je bent niet helemaal van de kaart, zodat je na afloop ook nog weet wat er is gebeurd. Dat is belangrijk, omdat ik wil dat je bewust bepaalde inzichten en tools meekrijgt. Het grote verschil met meditatie is dat ik tijdens de hypnotherapiesessie me volledig richt op jou en het doel dat we hebben. Dit biedt de mogelijkheid om beperkende overtuigingen of andere belemmeringen op te sporen en aan te pakken.


Hoe werkt Hypnotherapie?

Meestal leg ik eerst rustig uit wat hypnotherapie is en hoe het werkt, zodat er geen verwarring ontstaat. Op die manier kan ik ook controleren wat iemand voor ogen heeft bij hypnose en hypnotherapie.


Ik begin de hypnotherapiesessie met een ontspanningsoefening, waarbij je tot rust komt. Vervolgens help ik je je aandacht naar binnen te keren, zodat je je optimaal kunt focussen op de sessie zonder afleidingen van buitenaf of dingen die je nog moest doen, bijvoorbeeld.


Daarna neem ik je mee in een soort verhaal. Dit verhaal staat symbool voor wat we willen onderzoeken, leren en/of aanpakken vanuit je hulpvraag. De onderbewuste geest is gevoelig voor metaforen en symbolen, en vanuit daar kunnen we goed zoeken naar die dingen die een belemmering vormen voor jou. We leren meer over deze belemmeringen en pakken ze aan. We kunnen de belemmeringen verlichten, veranderen of soms zelfs helemaal oplossen.


Aan het einde rond ik het verhaal rustig af en kom je weer uit je trance. Dit kan even een gevoel van 'wakker worden' geven, omdat je je aandacht weer terug moet schakelen naar de buitenwereld.


We bespreken de hypnotherapiesessie altijd even na en staan stil bij de belangrijkste inzichten of ervaringen. Zo kan ik ook goed controleren hoe het gaat, omdat ik altijd check of iemand weer goed naar huis kan na een sessie.

Hypnotherapie kan breed worden ingezet en wordt daardoor gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals:


  • Angst en Stress: Veel mensen ervaren stress en angst in hun dagelijks leven. Hypnotherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken te identificeren en te verwerken, waardoor je je rustiger, vrijer en meer ontspannen voelt.

  • Ongezonde gewoonten (verslaving of eetgewoonten): Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken of ongezond eten? Hypnotherapie kan je ondersteunen bij het doorbreken van belemmerende strategieën, ongezonde gewoonten en verslavende patronen, en je helpen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

  • Pijnmanagement: Of je nu last hebt van chronische pijn of andere lichamelijke klachten, hypnotherapie kan je helpen om de pijn te verminderen en/of er anders mee om te gaan, waardoor je werkt aan het verbeteren van je algehele welzijn.

  • Persoonlijke Groei: Hypnotherapie kan je ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling, je zelfvertrouwen vergroten en je helpen bij het bereiken van je doelen.

  • Traumaverwerking: Hypnotherapie kan ondersteuning bieden bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen. Omdat hypnotherapie een rustige en kalme aanpak heeft, zijn er geen bijwerkingen (zoals EMDR soms kan hebben). Dit is ook goed in te zetten bij de verwerking van trauma's binnen de vroege kindertijd, omdat hypnotherapie dissociatief kan worden ingezet, waardoor er geen risico is op her-traumatisering.

  • Rouwverwerking: Hypnotherapie kan ondersteuning bieden bij (complexe) rouwverwerking.


Wat kun je verwachten tijdens een hypnotherapiesessie?

Tijdens een hypnotherapiesessie ben je in een soort trance. In deze staat van concentratie op jezelf en de sessie heb je niet veel aandacht meer voor de buitenwereld. Je hoort mij wel, maar de rest van de buitenwereld valt wat weg. Ik creëer altijd een veilige situatie, waarin je te allen tijde kunt aangeven dat we moeten stoppen als dat nodig is. Je bent dus nooit volledig uit controle.


Je tijdsbesef is ook anders tijdens een hypnose. Je innerlijke wereld gaat een stuk trager dan de buitenwereld (daarom ervaren we ook zoveel stress). Tijdens een hypnotherapiesessie stem ik af op het tempo van je innerlijke wereld. Na afloop kun je het gevoel hebben dat de sessie zo'n 15 minuutjes duurde, terwijl het eigenlijk 45 minuten was. Maak je daar geen zorgen over; op de tijd letten is de taak van de therapeut.

Hoewel je dus niet echt helemaal in slaap bent, kun je na het afronden van de sessie wel even het gevoel hebben 'wakker te worden'. Dit komt doordat je je aandacht weer moet terugschakelen. Dit kost meestal een paar seconden en daar nemen we ook rustig even de tijd voor die nodig is.


De meeste cliënten omschrijven een gevoel van diepe rust en ontspanning, en een diepere connectie met zichzelf. Het is een unieke ervaring die je helpt om meer inzicht te krijgen in jezelf en je gedrag.


Waarom kiezen voor Hypnotherapie?

Hypnotherapie is een veelzijdige en effectieve benadering voor het aanpakken van verschillende problemen. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op andere therapieën en behandelingen. Als je op zoek bent naar een alternatieve manier om met je uitdagingen om te gaan, dan is hypnotherapie wellicht iets voor jou.


Voordelen van Hypnotherapie:

  • Natuurlijk en holistisch: Hypnotherapie werkt volledig natuurlijk en zonder inzet van medicatie of middelen. Het werkt vanuit een diepe concentratie en focus op jezelf en je onderbewuste brein. Daardoor hebben we toegang tot onderliggende oorzaken en kunnen we deze aanpakken en/of verwerken.

  • Individuele aandacht: Elke sessie is op maat gemaakt, exact afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

  • Mogelijk als groepstechniek: Ook binnen een groepssessie kan er goed met hypnotherapie worden gewerkt. Ook dan zal het precies afgestemd worden op het doel van de sessie. Binnen deze aanpak zal de hypnotherapie vaak passiever zijn, met minder interactie (omdat dit elkaar anders zou verwarren).

  • Effectieve resultaten: Veel cliënten ervaren significante verbeteringen na slechts enkele sessies.


Ben je nieuwsgierig? Tijdens de workshopdagen die worden gegeven in Centrum de Loft, meestal in oktober en januari (op 27 oktober 2024 bijvoorbeeld weer een!), bied ik je de kans om aan een groepssessie deel te nemen. Houd sociale media in de gaten voor de workshopdagen.


Maak de eerste stap naar verandering

Ben je klaar om de kracht van hypnotherapie te ervaren? Neem vandaag nog contact met me op. Samen kunnen we de mogelijkheden verkennen en een plan op maat maken dat je helpt om je doelen te bereiken.


Je kunt contact opnemen via e-mail: info@praktijkviamea.nl of via het invullen van het contactformulier op de website. Je kunt ook appen of bellen (0613710195).


Hypnotherapie kan je helpen om de veranderingen te maken die je nodig hebt om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Wacht niet langer en geef jezelf de kans om te groeien en te bloeien. Maak vandaag nog de stap naar een nieuwe jij!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page