top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

Werken Supplementen nou echt?

Bijgewerkt op: 22 okt 2024

Voedingssupplementen zijn al een tijd enorm populair. Een tijdje terug zag ik zelfs veel filmpjes voorbij komen waarin mensen supplementen aanprijzen als de Must To Have! Maar is het wel echt zo nuttig? En zitten er risico's aan supplementen slikken? Met deze blog wil ik graag wat meer informatie geven over supplementen.


Gezonde leefstijl is de basis

Ze zijn er in alle vormen, varianten en voor zo'n beetje alle problemen die je ondertussen kan bedenken. Vaak worden ze gepromoot als dé manier om je gezondheid te verbeteren. Maar is het echt nodig? Het antwoord daarop hangt af van je persoonlijke situatie. In principe geldt dat wanneer je gezond bent en gevarieerd eet, je geen supplementen nodig hebt. Gezonde en gevarieerde voeding zou altijd de basis moeten zijn, en supplementen enkel een aanvulling. Voedingssupplementen kunnen nooit een vervanging zijn voor gezonde voeding. Ook zijn ze nooit een compensatie voor ongezonde eet- of leefgewoonten.


Wanneer zijn ze wel nuttig?

Er zijn wel situaties waarin het slikken van supplementen kan helpen. Zoals voor het aanvullen van tekorten die niet op te lossen zijn door het aanpassen van je eet- of leefgewoonten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een lactose intolerantie, omdat zij, doordat ze onvoldoende calcium uit hun voeding halen, het risico lopen op een calcium tekort. Daarnaast is het zo dat er tijdens bepaalde periodes in het leven de behoefte aan specifieke voedingsstoffen toenemen. Zo wordt zwangere vrouwen geadviseerd foliumzuur te slikken om de ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Ook bij mensen met een medische aandoening of gezondheidsproblemen. Die kunnen ervoor zorgen dat specifieke voedingsstoffen extra moeten worden ingezet ter ondersteuning of aanvulling. Bij al deze situaties is het uiteraard verstandig om je goed te laten adviseren door een specialist.


Is het risicoloos?

Wat ook goed is om te weten dat er wel degelijk risico's zitten aan het zomaar slikken van voedingssupplementen. Hier geldt dan: 'Baat het niet, dan schaadt het wel'. Waar moet je op letten:

  • Risico op overdosering: sommige vitamines kunnen gaan stapelen en een teveel kan dan klachten geven.

  • Valse verwachtingen: promotie is vaak gericht op de belofte van resultaten, maar die zijn ook vaak misleidend. Ze beloven een wondermiddel, maar hoewel ze een tekort kunnen aanvullen, zijn ze nooit een compensatie voor een ongezonde leefstijl.

  • Beperkte informatie: zoals bij de belofte aan 'Meer energie'... Vitamines op zich leveren geen energie aan ons lichaam. Ze zijn wel belangrijk in de stofwisseling die leidt tot energie, maar daarin heb je meer nodig dan alleen vitamines. Alles in je lichaam staat in verbinding, de vitamines zijn daar een onderdeel van. Richt je je daarin enkel tot extra vitamines, zal je dus maar beperkt resultaat merken.

  • Synthetisch vs. natuurlijk: Synthetisch varianten zijn vaak goedkoop, maar ons lichaam heeft veel moeite met het opnemen ervan. Daardoor is de opname van deze supplementen soms tot maar 20%. Daardoor zijn de resultaten van deze supplementen vaak erg laag. Terwijl natuurlijke varianten een opname hebben tussen de 80 en 96%. Deze zijn wel een stuk duurder, maar geven wel een beter resultaat. Het nadeel is dat je op de ingrediëntenlijst niet duidelijk ziet om welke variant het gaat, daarvoor moet je weten hoe deze stoffen heten en waar je op moet letten. Een deskundige kan je daarin adviseren.

  • Toevoegingen: Naast vitamines en mineralen zitten er ook altijd nog wat andere stoffen in een supplement. Zoals vulstoffen bijvoorbeeld (om er een pil van te kunnen maken). Maar het kan ook zijn dat er suiker of zoetstoffen worden toegevoegd om het een lekker smaakje te geven (vooral bij kauwtabletten of gummies). Een supplement met 1 mg kurkuma, mag bijvoorbeeld al kurkumasupplement heten, terwijl de overige 99 mg enkel toevoegingen zijn. Hoe meer toevoegingen, hoe minder vitamines en mineralen.

  • Combinatie met medicatie en aandoeningen: In sommige situaties kunnen supplementen juist een negatief effect hebben in combinatie met bepaalde aandoeningen of medicijnen. In die gevallen doen ze meer kwaad dan goed.


Bij twijfels is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een specialist (zoals een arts, voedingsdeskundige, homeopaat of orthomoleculair adviseur/therapeut). Deze kan je situatie beoordelen en bepalen of supplementen nodig zijn. Ook kan een specialist beoordelen welke supplementen geschikt zijn en in welke dosering, en nagaan of er mogelijke (negatieve) interacties zijn met medicatie of gezondheidsaandoeningen.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Welterusten

Comments


bottom of page