top of page
Foto van schrijverJanine Veerman I Praktijk ViaMea

'You can choose Courage or you can choose Comfort, you cannot choose both' - Brene Brown


Over angst overwinnen en gaan voor wat jij echt wilt

Hier moest ik wel even van fronsen. Klopt dat wel? Kan je niet dapper zijn en voor comfort kiezen tegelijk?


Maar inderdaad, dat kan niet echt. Want wanneer ben je dapper? Op het moment dat je iets moet doen wat buiten je comfortzone ligt. En nee, dat is over het algemeen niet erg comfortabel (dat zegt het ook letterlijk).


Maar is het een dan per definitie beter dan de ander. Is dapper zijn dan altijd beter dan kiezen voor je comfortzone? Dat zegt deze stelling niet hoor, maar is een vraag die het bij mij oproept.


Ja, als je verder wilt komen met jezelf, je doelen en ambities, is de kans groot dat je dat niet allemaal kunt behalen binnen je comfortzone. Want als dat wel zou kunnen, dan had je het al wel behaald. Dus ja, dan moet je even dapper zijn en buiten de bekende paden treden. En dat is spannend en soms zelfs zo angstaanjagend dat we het dan toch maar niet doen. En die keuze heb je natuurlijk, het toch maar niet doen, maar dan zal je moeten accepteren dat je datgeen wat je graag wilde niet zal krijgen. Als dat iets is waarmee je kan leven, kies dan vooral voor comfort!


Maar soms blijft het toch knagen. Kom je er niet helemaal van los. Dat kan van alles zijn:

  • gewoontes waar je graag vanaf zou willen

  • een betere gezondheid of kwaliteit van leven

  • die stap die wilt zetten


En het kan zijn dat je niet precies weet hoe je dat moet aanpakken, maar dat is vaak niet de reden dat je het niet aangaat. Want je weet vaak best hoe je aan die info kan komen of hoe je de juiste hulp zou kunnen inschakelen. En vaak zie ik bij mensen die ik begeleid dat ze vanbinnen (stiekem) best wel heel goed weten wat ze zouden moeten doen (of laten) om daar te komen, maar juist dan wordt het spannend...


Want...


'wat als...'


Of 'ja maar...'. Het zijn die 2 kleine woordjes die op de buitengrens van je comfortzone liggen. Die jou ervan willen weerhouden om erover heen te stappen en je comfortzone te verlaten. Binnen je comfortzone is het namelijk bekend. Misschien niet helemaal wat je zou willen, maar wel (redelijk) veilig en voorspelbaar. Het heeft je tot op heden in leven gehouden, dus waarom het risico nemen!?


Dit is wat 'Angst' doet. En is ook zijn taak hoor, dat hoort hij ook te doen. Je behoeden voor risico's en mogelijk gevaar.


Dapper zijn betekend dan vooral dat je 'Angst' niet laat bepalen. Toch doorzet en het risico dan neemt. Vaak weet je rationeel dat het risico misschien niet eens zo groot is als dat 'Angst' hem maakt, maar toch moet je daar wel even doorheen.


En onthoudt: Angst is nuttig, maar kan ook een heel slechte raadgever zijn. Want als het aan 'Angst' ligt, blijf jij voor de rest van je leven veilig in je comfortzone. En als dat niet is wat je wilt vraagt dat dus wel wat van je. En als je daar wat hulp bij kunt gebruiken, wil ik met alle liefde je side kick zijn!


Dus, wat ga je kiezen...?



10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page